Betakaroten til solbeskyttelse fra innsiden

Det viktige stoffet beta-karoten forbereder vinterbleg hud for solen og gir samtidig solbeskyttelse. En sunn sommerbrun kommer ikke av seg selv. Mennesker som bare har valg mellom solbrenthet og edel blekhet om sommeren på grunn av deres følsomme hud, bør derfor spise så mye frukt og grønnsaker som mulig fordi beta-karoten er rikelig i dem. For å forberede seg på solen er også beta-karoten kapsler, tabletter eller drageer.

Betakaroten i mat

Betakaroten tilhører den store gruppen karotenoider og er kjent for sine mange positive egenskaper. Inntaket av beta-karoten i kroppen vår er veldig avhengig av hvordan vi tilbyr det til kroppen. Det vitale stoffet er i gul-oransje, men også mørkegrønne frukter og grønnsaker som

  • gulrøtter
  • ferskener
  • mango
  • aprikoser
  • spinat
  • lam salat
  • chard

Imidlertid absorberes relativt lite fra rå frukt og grønnsaker, ettersom plantecelleveggene hindrer frigjøringen. For eksempel forbrukes bare ca. 10 prosent av beta-karoten når rå gulrøtter blir konsumert. I gniddform og sammen med fett øker bruken imidlertid betydelig.

Betakaroten kapsler som solkrem

Selv med beta-karoten tabletter eller kapsler, kan huden være godt forberedt til sommeren. Som forløper for vitamin A har beta-karoten den spesielle egenskapen til å fange frie radikaler og beskytte cellene. En positiv bivirkning skyldes den kjemiske strukturen til dette vitale stoffet: Med sin egen fargekomponent, øker betakaroten den naturlige hudfargen og sikrer et sunnere og friskere utseende.

Hvordan fungerer beta-karoten som solkrem?

De beskyttende virkningene av beta-karoten er hovedsakelig basert på dets funksjon som en antioksidant. Det vitale stoffet virker via to forskjellige mekanismer: På den ene siden gjør det det reaktive singlet oksygen, som produseres for eksempel ved UV-bestråling, ufarlig. Dette kan ellers ødelegge cellestrukturer ved oksydasjon.

Betakaroten absorberer det reaktive oksygenets energi og frigjør det som varme. Denne prosessen kalles også "quenching", det vil si "slette". På den annen side kan beta-karoten også hemme en eksisterende lipidperoksydasjon i seg selv ved å bryte denne kjedereaksjonen som en radikal scavenger.

Effekt av beta-karoten

Betakaroten tjener vitamin A tilførsel av mennesker og kalles derfor også som Provitamin A. I enterocytene blir det omdannet til vitamin A, avhengig av etterspørsel, slik at en overdose, selv med høye nivåer av beta-karoten, ikke er mulig.

Vitamin A er ansvarlig for vekst og differensiering av celler og vev og dermed for funksjonen til en sunn hud av stor betydning. Det bidrar også til den visuelle prosessen. Betakaroten, som ikke er nødvendig for vitamin A-produksjon, blir avsatt i fettvevet og til slutt i cellene i epidermis, hvor det kan fortsette å utvikle sine positive effekter.

Tar beta-karoten kapsler

Nyformede hudceller migrerer til utsiden, forverres derved og blir endelig avstøtet. Da denne prosessen med hudregenerasjon tar tre til fire uker, bør beta-karoten startes minst en måned før solens eksponering. Dette sikrer at tilstrekkelig karoten er blitt innarbeidet i de forskjellige hudlagene. På denne måten øker hudens egen beskyttelse mot UV-stråling, og solbrennstærskelen øker.

Del med venner

Legg igjen din kommentar