Kobber skjæring

Kobber brukes på mange forskjellige måter, og derfor er den tilgjengelig i forskjellige former. Kutting av kobber kan derfor utføres med forskjellige verktøy. Nedenfor er en oversikt over hvordan man optimaliserer de respektive kobberene optimalt.

Kobber i ulike former

Kobber er et viktig metall og brukes på mange måter. Følgelig varierte er formen av kobberstykkene:

 • kobber i form av plater
 • kobber som plater
 • som staver eller sylindre (massive arbeidsstykker)
 • som en ledning
 • i ulike profiler (rektangulær, D-form, etc.)
 • som rør

verktøy for skjæring og saging kobber

Avhengig av i hvilken form du nå kobber er til stede, har du et bredt utvalg av verktøy for å kutte kobber eller saging:

 • vanlige husholdnings saks
 • tinn klipp
 • Nibbler
 • pusle
 • baufil
 • pusle

Kutting av kobber med sakse

Du kan kutte kobberplater med en maksimal arktykkelse på 3 mm med et par husholdningssaks. I enkelte tilfeller kan ark opptil 5 mm også kuttes. Selvfølgelig er det avhengig av saksens kvalitet og kobberets mykhet.

Plate saks for kobberplater og plater

Med metallskjærene kan du kutte de fleste kobberplater opp til en maksimal tykkelse på 12 mm. Også her er kvaliteten og dimensjoneringen av metallskjærene og kobberhardheten avgjørende. Imidlertid er det sikkert at kobber med økende styrke har en tendens til å deformere i endene av arket i skjæreretningen.

Den platetygger for sterkere kobberplater

Derfor bruker hovedsakelig båter butikker som har mye å gjøre med kobberplater, elektriske enheter som NIBBLER. Så det ville være primært takbyggere og rørleggere. Dette kan også kobberplater være godt kuttet. I siste instans er imidlertid maksimal materialtykkelse også avhengig av ytelsen til eksisterende nibbler.

Sager for kutting av kobber

Kobber er et mykt metall. Derfor må du bruke en fintandet sag. Dette gjelder sagbladene av alle brukte sagene. I tilfelle av plater kan du kutte godt med fretsaw også de mest forskjellige former fra kobber. Imidlertid er den vanlige baufil med fin tenner er mer egnet for rette snitt, for eksempel på rør, profiler, etc.

stikksag

For også være i stand til å skjære ut forskjellige former av sterkere kopperplater fremdeles er stikksagen anbefalt. Pendulslaget må slås av, samt et fintannet blad for jern er nødvendig. Også hastighet og fôring skal tilpasses det myke kobberet.

Saging sirkelsag og kobber

På samme måte som fresing av kobber, må mykheten også tas i betraktning ved bruk av en sirkelsag. Ved fresing smøres mye med kjølevæske ved høye hastigheter. Følgelig, med en sirkelsag med økende hastighet, når du raskt grensene for det mulige. Her må du være spesielt oppmerksom på overoppheting og smøring av kobber mens du arbeider.

Kutting av kobberrør

Ved kutting av kobberrør, er det nødvendig å kutte dem før de presses eller loddes. Ved lodding av kobberrør blir kapillær effekten vurdert. Den smeltede loddet er trukket perifer i gapet mellom 0,1 og 0,2 mm. Hvis kobberrøret nå deformeres, kan gapet bli for stort. Da er kapillær effekten ikke lenger effektiv, forbindelsen er ikke stram.

Deformering av kobberrør under kutting

Selv med pressede kobberrør kan deformasjon føre til lekkasje. Derfor brukes spesielle rørskærere til kutting eller kutting av kobberrør. Bare kobberrør mindre enn 10 mm i diameter bruker også jernsager. I alle fall forblir den etterfølgende kalibrering av kobberrørene viktig.

Tips og triksVære forsiktig når du kutter kobberrør for ytterligere effekter som for eksempel en burr. Hvis du ikke bryter et kobberrør innendørs, kan det forårsake turbulens i forskjellige medier og dermed føre til korrosjon i kobberrøret.
Del med venner

Legg igjen din kommentar