endometriose

Spredt vev av livmorforingen - en estimert av ti kvinner i Tyskland lider. Likevel tar det noen ganger år til riktig diagnose er gjort. Endometriose er avledet fra endometrium, termen for endometrium. Normalt klær denne slimhinnen på innsiden av livmoren. Men det kan også bosette seg på andre steder, for eksempel i egglederørene eller på eggstokken, i magen, men også dypt i livmorens muskler. Andre steder i kroppen er mulige, men ganske sjeldne. Endometriose er en av de vanligste sykdommene hos kvinner i moden alder. For eksempel er hver tredje kvinne som utilsiktet gjenstår barnløs bak henne som årsak.

Uterinforing: konstruksjon og demontering i konstant forandring

Under barndommen er endometrium et sovende vev. Bare ved utbrudd av puberteten og økende nivåer av østrogen i blodet, begynner det å vokse for å forberede livmoren for implantasjon av et barn til det kommer til den første menstruelle blødningen, hvor den overflødige slimhinne er avstøt. Fra da av er endometrium gjenstand for konstant forandring.

Den kvinnelige syklusen

Under påvirkning av østrogener, er livmorforingen bygget opp under hver menstruasjonssyklus. Det vokser gjennom en interaksjon mellom østrogener og progestiner igjen og igjen til den endelig modnes på tidspunktet for eggløsning. Hun er nå klar til å hente et egg. Nå når egget befruktes, kan det hekke i livmorforingen og utviklingen av et nytt liv begynner.

Hvis det ikke er gjødsel, trenger ikke kroppen dette slimlaget. Hormonene faller av, laget desintegreres og avstøtes. Dette medfører blødning, hvoretter opphopningen av slimhinnen begynner igjen. Bare ved utbruddet av overgangsalderen og nedgangen i østrogennivå, stopper denne syklusen endelig.

Irritasjon og betennelse

Den spredte endometriumherden reagerer som det normale endometriumet på hormonene i blodet, slik at de endres under hver menstruasjonssyklus. Imidlertid kan blodet som dannes for å avvise vevet, ikke forlate kroppen som normalt gjennom skjeden.

I stedet strømmer den inn i bukhulen, for eksempel. Derfra blir det sakte absorbert av kroppen, men det gjentatte vevsforstyrrelsen utenfor livmoren forårsaker irritasjon og betennelse.

sjokolade cyster

På sikt fører dette til vedheft og endringer i de berørte områdene. Hvis blodet akkumuleres i et organ, fører dette til såkalte sjokoladecyster på eggstokkene. Disse er hulrom fylt med prikket gammelt blod som virker brunaktige - derav navnet.

Hvordan utvikler endometrial foci?

Det er bare teorier om utvikling av endometriose. For eksempel er det diskutert at sykdommen er et resultat av ukontrollert vekst, noe som gjør at slimhinnen vokser til dybden av livmor muskulaturen eller spre seg til andre organer. Og det antas at ved hjelp av tilbakeløp kan menstruasjonsblodet endometrisk vev bli båret inn i magen og deretter bosette seg der.

Endometriose: arvelig komponent

En annen hypotese antar at celler som har kommet ut fra samme urinvev i livmor, kan konvertere til endometrium og dermed føre til endometriose. Sykdommen akkumuleres også i noen familier, slik at en arvelig komponent må vedtas. Men ingen av de nåværende teoriene kan tilstrekkelig forklare alle fenomenene endometriose.

Del med venner

Legg igjen din kommentar