Är din hud vinterbeständig?

Knappast något organ är så mycket stressat på vintern som huden. Den torra luften i rummen sätter henne såväl som frostvindar. Under de kalla månaderna måste du skydda dem mot värme och fuktförlust, annars kan inflammation och eksem uppstå. När den kalla vinden visslar runt dina öron är ditt ansikte och händer särskilt ömma. Tips: Ett vasslebad regenererar stressad vinterhud.

Hud är mer känslig för kyla

Även vid utetemperaturer över åtta grader plus blir huden mer känslig, eftersom den sätter vid låga temperaturer, sitt självskydd, talg, nästan helt. En naturlig skyddsfilm elimineras. Ansikte och händer lider - huden stramar, blir knäckt och är benägen för hudsjukdomar som eksem, psoriasis eller till och med neurodermatit. Virus och svampar kan sprida sig.

Om du byter från kall till varm luft, öppnar porerna och huden släpper ut mycket fukt. De röda kinderna är då inte ett tecken på strålande hälsa, utan en våldsam reaktion, ofta åtföljd av klåda.

Fett kräm skyddar huden

Under årtusenden har människor i världens kalla områden skyddat huden med fett. Well-creamed, deras kyla, vind och torka kan inte göra så mycket. Speciellt de äldre, vars hud är mycket torrare än barnets behov, behöver detta skydd.

Kvinnor som svär på en fuktgivande emulsion på sommaren ska byta till en mer fet kräm på vintern. Alkohol- eller tvålbaserade rengöringsmedel är aggressiva, tvålfria tvättmassor är bättre.

Vinter hudvård för känslig hud

Efter varje tvätt ska du grädda huden. För känslig hud är produkter som innehåller ingrediensen dexpanthenol särskilt lämpliga eftersom de accelererar regenerering av huden. Också lämpliga är krämer som innehåller urea: urea binder huden fukt.

Tanninhaltiga lotioner fungerar i sin tur mot klåda. Här bör du rådfråga din läkare eller apotekspersonal. Kvinnor behöver inte ge upp på smink, eftersom en bra smutsig smink smink skyddar huden.

Akta dig för vintersport

Ännu mer extrema förhållanden är huden utsatt för vintersport: De redan låga temperaturerna känns i snabb nedförsbacke än ännu kallare och vinden sjunker hudens temperatur fortsätter.

Dessutom finns det en stark UV-strålning i de höga bergen. Snön speglar i sin tur solens strålar. Här är en stark solskyddsmedel (från solskyddsfaktor 16) eller till och med en UV-blockerare som behövs. Också viktigt är skyddet av läpparna med en solblåsare.

Whey som en naturlig vårdprodukt

Askens mjölkbad var väldigt populär i gamla Rom. Enligt legenden badade Cleopatra också i det. Vassbad är mycket billigare eftersom vassle är idealisk för hudvård. Regelbundna bad och tvättar med söt vassle är naturliga botemedel för hela kroppen. Sour whey är idealisk för eksem och hudinflammation. Mjölksyran skyddar det yttre hudskiktet från bakterier och bakterier som en del av syraskyddsmanteln. Huden återupplivas, renas och förhindras att torka ut, eftersom mjölksyran kan binda vatten.

Två till tre liter vassla eller 300 g vasslepulver är tillräckliga för ett omvårdnadsbad med en badtemperatur på ungefär 37 grader. Du får inte använda tvål och schampo. Efter badet ska vasslefilmen torka på huden. Med en liten ren vassla på en bomullsplatta kan du också ta hand om ansiktshuden. Vasspulver och badblandningar med vassle gör du redo i apotek och hälsokostaffärer.

Dela med vänner

Lämna din kommentar