Periostit (periostit)

Inflammation av periosteum påverkar främst idrottare. I joggare och idrottsmän ser hon sig ofta på skenorna. Dessutom kan inflammationen på armbågar, handleder, knän eller häl märkas. Orsak till periostit är vanligtvis en överbelastning, men det är också en bakteriell infektion i fråga. Typiska symptom inkluderar smärta och svullnad i de drabbade områdena. För en periostit, som beror på överbelastning, är speciellt fysisk vård viktig. Vid en bakteriell infektion, behandling med antibiotika.

Orsaker till periostit

Periosteum är en bindväv som täcker nästan hela benets yta. I periostit är detta skal inflammerat. Eftersom periosteumet innehåller många nerver utöver blod och lymfkärl är sådan inflammation vanligtvis relativt smärtsam.

Det finns flera orsaker bakom periostit. Det är speciellt ofta orsakat av överbelastning, som i sport. Möjliga utlösare inkluderar:

  • för intensiv eller omfattande träning
  • Byte av träningsförhållanden, till exempel byte av golv
  • Teknisk förändring
  • fel skor eller olämpliga inlägg
  • missbildningar på fötterna

Periostit av patogener

Förutom överbelastning kan periostit också orsakas av patogener som virus eller bakterier. Ofta uppträder symtomen som en del av ben- eller benmärgsinflammation.

Patogenerna kan komma in i kroppen genom skada eller operation. Å andra sidan är det också möjligt att patogenerna når periosteum via blodbanan från andra sjukdomskällor i kroppen. Detta kan vara fallet med syfilis, tuberkulos och tyfus, bland andra.

Typiska symptom på periostit

Oavsett om det är på tibia, på armbågen eller på hälen, är en inflammation i periosten alltid åtföljd av smärta. Dessa är märkbara, särskilt när de rör sig eller under tryck. Men ibland kan de också vara tysta.

Det är emellertid typiskt att smärtan sjunker i vila, men flare upp igen vid nästa idrottsövning. Ibland är den smärtsamma ytan röd eller känns varm.

Förutom smärta är svullnad i det drabbade området ett av symptomen som kan uppstå i periostit. Dessutom är det ofta en begränsning av fri rörlighet.

Behandla en periostit

Behandlingen av periostit beror på den bakomliggande orsaken. Om en bakteriell infektion ligger bakom symtomen behandlas den vanligen med antibiotika. Vid överbelastning är tillräcklig vila särskilt viktig. Dessutom kan smärtan lindras av kylning och antiinflammatoriska läkemedel. I sällsynta fall kan ett kirurgiskt avlägsnande av det inflammatoriska fokuset vara nödvändigt.

Infektioner i periosteum kan vara extremt tråkiga, ibland tar det flera månader för att smärtan ska försvinna helt. Även efter en längre symtomfri tid kan det hända att smärta plötsligt återkommer. Detta är speciellt fallet när träningen startas för tidigt.

Generellt är det lämpligt att öka träningen långsamt efter att inflammationen har sjunkit: Träna inte för länge i början och inte för ofta. Om det uppstår smärta bör du sluta träna. Försök också undvika andra sporter, till exempel simning istället för jogging. Om du fortsätter träna trots periostit kan inflammationen bli kronisk i värsta fall.

När till läkaren?

I händelse av mycket intensiva eller ständigt återkommande symptom, bör du konsultera en läkare tidigt. Detta kan utesluta en annan orsak och upptäcka den exakta orsaken till periostit. I de flesta fall används diagnostiska bildtekniker som röntgen, magnetisk resonansbildning eller benscintigrafi för att bestämma diagnosen.

Dela med vänner

Lämna din kommentar