Progesteron: Ikke bare viktig i svangerskapet

Som østrogen er progesteron en av de kvinnelige kjønnshormonene. Det spiller en avgjørende rolle spesielt for kvinner som vil ha barn fordi det forbereder kroppen for graviditet. Under overgangsalderen faller konsentrasjonen av hormonet i kroppen kraftig. Dette kan føre til typiske klager som irritasjon eller søvnforstyrrelser. Disse blir stadig mer lindret i dag ved behandling med naturlig progesteron. Lær mer om effekter og bivirkninger av progesteron.

Effekt av progesteron

Progesteron er også referert til som corpus luteumhormon eller corpus luteumhormon. Det produseres hovedsakelig av den gule kroppen, under graviditet, men også av moderkaken. Mindre mengder produseres også i binyrene. Produksjonen styres av Luteiniserende Hormon (LH). Sammen med østrogen er progesteron ansvarlig for reguleringen av kvinnersyklusen.

Progesteron er hovedsakelig forbundet med kvinnekroppen, men selv menn har hormonet. Med dem produseres det i binyrene og i testiklene. Blant annet er det viktig for sædmotilitet og for deres evne til å trenge inn i et egg.

progesteron verdier

Hos kvinner varierer progesteronnivåene mye. Hvor høy verdien er, avhenger blant annet av om graviditet er tilstede eller ikke. I løpet av første halvdel av syklusen er konsentrasjonen opp til 0, 3 mikrogram per liter (μg / l). I løpet av andre halvdel av syklusen kan den stige opp til 15, 9 mikrogram per liter. For menn anses en verdi på opptil 0, 2 mikrogram per liter å være normal.

Hvis det er gravid, er progesteronnivået betydelig høyere enn vanlig. For de første 12 ukers graviditet må konsentrasjonen være minst 10 mikrogram per liter for å opprettholde graviditet.

  • Første tredje: 2, 8 til 147, 3 mikrogram per liter
  • 2. tredje: 22.5 til 95.3 mikrogram per liter
  • 3. tredje: 27, 9 til 242, 5 mikrogram per liter

I tillegg til graviditet kan progesteronnivåene også økes i en svulst i eggstokkene, i en molarmolekyl og i det adrenogenitale syndrom.

For lite progesteron

Hvis progesteronnivået er for lavt, er såkalt corpus luteum insuffisiens ofte årsaken. Corpus luteum produserer for lite progesteron. I tillegg til en corpus luteum insuffisiens kommer i tillegg til underutvikling av eggstokkene, en lidelse av eggløsning og en syklus uten eggløsning som årsaken. Hvis det produseres for lite progesteron, oppstår sykdomsforstyrrelser ofte. Det kan også skje at en ønsket graviditet ikke oppstår.

Om en kvinne produserer for lite progesteron, kan det lett bestemmes av en lege. For dette utfører legen to eller tre blodprøver med intervaller på tre eller fire dager etter eggløsning. Dersom mer enn 8 mikrogram pr. Liter er tilstede i minst to av blodprøver, antas normal funksjon av luteallegemet.

Progesteron i svangerskapet

Når eggløsning skjer i en kvinne, produserer corpus luteum deretter mer progesteron for å fremme vekst og blodstrøm til livmorforingen. Dette sikrer at kroppen er optimalt forberedt for implantasjon av et befruktet egg og dermed for begynnelsen av en graviditet. Hvis det ikke er graviditet, dannes den gule kroppen tilbake.

I de første ukene av graviditeten fortsetter corpus luteum å produsere mer progesteron. Over tid er denne oppgaven imidlertid mer og mer tatt over av moderkaken. Progesteron hindrer ytterligere eggløsninger fra å bli produsert i eggstokkene. På samme måte sikrer hormonet under graviditet at brystkjertlene forbereder seg for levering av melk.

Hvis progesteronnivået hos kvinner generelt er svært lavt, kan det gjøre svangerskapet vanskelig eller umulig. I tillegg øker risikoen for abort i løpet av de første ukene av svangerskapet. For svært lave verdier anbefales derfor en ekstra dose progesteron. Hormonet bidrar til å støtte og vedlikeholde graviditeten.

Progesteron i overgangsalderen

Under overgangsalderen reduseres nivået av progesteron hos kvinner sakte, til det bare er ca 0, 2 mikrogram per liter. Dette tilsvarer omtrent konsentrasjonen av hormon i menn. Tilsvarende produseres mindre østrogen, men avfallet begynner på et senere tidspunkt.

Den reduserte progesteronkonsentrasjonen kan forårsake typiske klimakterielle symptomer som irritasjon og søvnforstyrrelser. Disse kan lindres ved hormonbehandling. Dette er imidlertid ikke ubestridt. På grunn av dette brukes naturlig progesteron oftere til å behandle tilstanden.

Naturlig progesteron

Naturlig progesteron, i motsetning til navnet antyder, er et kjemisk produsert produkt som brukes til å lindre menopausale symptomer. Utgangsmateriale er vanligvis ekstrakter av yamsrot. Naturlig progesteron er tilgjengelig i form av kapsler og kremer. I kremer er konsentrasjonen av hormonet mye lavere enn i kapsler. Siden mage-tarmkanalen er omgått, er doseringsformen også mye bedre tolerert.

Studier tyder på at naturlig progesteron har noen fordeler over syntetiske progestiner som brukes i hormonbehandling. Viktigst av alt, bør brystkreftrisiko ikke øke, selv med langvarig bruk. Men naturlig progesteron brytes ned av kroppen relativt raskt. Derfor er effekten noen ganger ikke nok til å lindre symptomene effektivt.

Bivirkninger av progesteron

Bivirkningene av progesteronbehandling er alltid avhengig av doseringsformen. Ta progesteron i form av tabletter kan forårsake bivirkninger som tretthet eller svimmelhet. Sjelden kan det også gi magesmerter og oppblåsthet.

Bivirkninger som tretthet, hodepine, fordøyelsesbesvær, spotting og en følelse av tetthet i brystene kan oppstå med en vaginal applikasjon.

Hvis progesteron brukes for mye, kan det også forårsake bivirkninger. Dette kan føre til vektøkning og uregelmessigheter i syklusen.

Del med venner

Legg igjen din kommentar