prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Duitsland. Ongeveer een kwart van alle gevallen van kanker gaat naar zijn of haar account. Elk jaar krijgen bijna 60.000 mannen de diagnose prostaatkanker. De prognose voor prostaatkanker is de laatste 20 jaar aanzienlijk verbeterd en hangt vooral af van het stadium van kanker. De diagnose kanker van de prostaatklier - ook wel prostaatkanker of maligne prostaathyperplasie genoemd - is niet zo zeldzaam, tegenwoordig meer algemeen dan voorheen. Dit komt vooral door het feit dat het risico voor dit type kanker sterk stijgt naarmate de leeftijd stijgt, net als onze levensverwachting.

Overleven bij prostaatkanker is toegenomen dankzij gevestigde medische controles

Bovendien hebben de kankerscreeningstudies die in de jaren zeventig werden geïntroduceerd, prostaatkanker vandaag meer detecteerbaar gemaakt. Als een resultaat, hoewel prostaatkanker vaker voorkomt dan het vroeger was, heeft het ook een veel betere overlevingskans. De mortaliteit is sinds 1990 met 20 procent gedaald. Momenteel is de vijfjaarsoverleving, die vaak kan worden gelijkgesteld met een remedie, ongeveer 87 procent. De meeste mannen zijn meer dan 70 jaar oud op het moment van diagnose, prostaatkanker is minder dan 50 jaar oud.

Prostaatkanker: oorzaken en triggers

Het is nog steeds onduidelijk wat precies prostaatkanker veroorzaakt. Er zijn echter risicofactoren bekend die kunnen bijdragen aan de groei van kanker. Naast leeftijd, omvat dit ook erfelijke factoren, die vermoedelijk een rol spelen bij vooral jonge mensen. Wanneer prostaatkanker voorkomt bij naaste familieleden, neemt het risico op zelfbesmetting enorm toe. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat wordt geproduceerd in de teelballen, speelt ook een rol bij de oorzaken van prostaatkanker: testosteron stimuleert de kankercellen en omgekeerd, zonder testosteron wordt er geen prostaatkanker geproduceerd. Testosteron is echter onmisbaar voor prostaatfunctie, daarom lijkt het evenwicht belangrijk.

Leefstijlen worden ook verondersteld om prostaatkanker te beïnvloeden, met vezelarme, hoge vetten en calorierijke diëten, lichamelijke inactiviteit en obesitas die bijdragen aan de ontwikkeling van prostaatkanker. Omgevingsfactoren zoals blootstelling aan straling of zware metalen kunnen prostaatkanker veroorzaken.

Voorkom prostaatkanker

Zoals met veel andere ziekten, heeft prostaatkanker ook factoren die niet kunnen worden beïnvloed (zoals leeftijd of genen) en andere die het risico kunnen verlagen. Factoren die prostaatkanker kunnen voorkomen zijn onder andere:

  • Verwijder overtollig gewicht
  • Train regelmatig
  • Zelden en drink weinig alcohol, rook niet
  • Gezonde voeding met veel fruit en groenten: het is bekend dat een dieet met veel antioxidanten in principe kanker kan voorkomen. Het wordt vaak aanbevolen als een prostaatdieet, regelmatig worden tomaten (ook als sap of beenmerg) en soja op het menu gezet. Tomaten bevatten lycopeen (de rode kleurstof) en, zoals sojabonen, fyto-oestrogenen waarvan wordt gedacht dat ze prostaatkanker voorkomen.
  • Evenwicht tussen stress en ontspanning: hoewel er geen directe link is naar prostaatkanker, is het bekend dat een uitgebalanceerde levensstijl goed is voor uw gezondheid.

Herken prostaatkanker vroeg

Hoe eerder prostaatkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op herstel. Om deze reden moeten mannen ouder dan 45 jaar de onderzoeken van de ziektekostenverzekeringsmaatschappijen voor kankerscreening afleggen en moeten regelmatig hun arts de prostaat laten voelen.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter