Sågat metall - så här fungerar det

Sågning är alltid automatiskt kopplad till träbearbetning. Faktum är att många andra material kan bearbetas genom sågning - inklusive olika plaster och jämn metall. Hur man såg metall, och vad man ska leta efter, läs det här inlägget.

Metallbearbetning genom sågning

Handsågning

Metaller kan skäras med olika sågar. Tillräckligt välkända från hushållet är de hacksågar som har använts sedan antiken.

Denna design under handsågen erbjuder avgörande fördelar: Sågklingan kan göras mycket smal, så att den måste göra mindre arbete (smalare skärning). Detta gör att du snabbt och lättare kan komma igenom hårda material.

Sågklingan har också några speciella egenskaper. De har vanligtvis en finare tonhöjd jämfört med träsågar, och tandformen är annorlunda. Ju hårdare ett material är desto större skärvinklar måste göras.

Sågklingorna är vanligtvis dessutom härdade - vilket innebär att dessa blad normalt inte längre kan skärpa sig.

Maskinsågar

Maskindrivna hacksågar är verkligen tillgängliga, men de är mycket sällsynta. Vanligtvis sker metallsågning via bandsågar och cirkelsågar, var och en med speciella sågblad.

Bandsågar för metallbearbetning

Bladen som används i bandsågen är speciellt härdade och har vanligtvis en mindre tonhöjd än vanligt för träbearbetning. I bandsågar till metall är även körhastigheten och matningshastigheten för sågningen signifikant - de måste väljas för att matcha metallen.

Cirkelsågar för metallbearbetning

Cirkelsågar används oftast för metallbearbetning. För metallbearbetning används i huvudsak kompositplåtar, i vilka skärkanter av speciella metallkarbid upplöses på en metallbärarkropp. Diamantskärning är också möjlig. Dessa löv är aldrig grundläggande begränsade.

Tips och tricks Om du vill såga metall, måste du vara uppmärksam på några saker: till ett lämpligt sågklinga, till en lämplig matningshastighet och till korrekt spolhastighet på sågklingan. Dessa tre värden måste alltid samordnas - det kräver lite känsla. Tänk på att du kan behöva ge tillräckligt med kylning av sågbladet under sågning. För detta ändamål används speciella kylsubstanser normalt.
Dela med vänner

Lämna din kommentar